شبکه بهداشت و درمان فریمان

شرح وظایف داحد بهداشت تغذیه در زمان وقوع بلایا

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 
 

اقدامات بهداشت تغذیه در بحران

اقدامات مرحله آمادگی

-        تهیه شاخص های بهداشتی( شاخص جمعیتی- تن سنجی کودکان- BMI مادران-واکسیناسیون- الگو شیوع بیماری-میزان مرگ و میر کودکان) به تفکیک شهرستان و استان

-        شناسایی کلیه  سازمان های دولتی و  غیر دولتی مسئول در امر غذا و تغذیه در حوادث غیر مترقبه(اداره جهاد کشاورزی و کمیته امداد)

-        شناسایی شرح وظایف سازمانهای مرتبط با امر غذا در بحرانها

-        تنظیم سبد غذایی مطلوب در حوادث غیر مترقبه (ابلاغ سبد غذایی به نهادهای مسئول)

-         اطمینان از و جود ذخایر کافی مواد غذايي

-         تعیین شرح وظایف تیم های مسئول پایش و نظارت بر توزیع مواد غذایی اعم از ظرفیت انسانی و تجهیزات  - تجهیز مراکز بهداشتی درمانی بر اساس نوع خدمات (ترازو،قدسنج ،کارت رشد،دستگاه اندازه گیری هموگلوبین خون و مکمل هاو ...)

-        تامین بودجه مورد نیاز برای خدمات آموزشی

-         تهیه بسته های آموزشی در خصوص نحوه تغذیه گروههای آسیب پذیردر بحران ،بیماریهای ناشی از تغذیه و راههای مقابله با آن ، نحوه مصرف و عوارض مکمل

-        برگزاری کارگاهها ی آموزشی براي کارشناسان تغذیه و سایر کارشناسان در زمینه تغذیه در بحران

-        آموزش به کارشناسان سازمانهای مرتبط(اداره جهاد کشاورزی و کمیته امداد) با امر تهیه و توزیع غذا و NGO ها و...

-        آموزش تغذیه در بحران به دانشجویان و دانش آموزان در کلیه مقاطع تحصیلی

-         تهیه مجموعه آموزشی لازم جهت آشنایی حادثه دیدگان در زمان بحران در خصوص سهمیه بندی ، زمان دریافت مواد غذایی و ...

-         ارائه برنامه هاي آموزشي از طريق رسانه هاي عمومي

-        تهیه پرسشنامه(جهت بررسی مقطعی الگوی مصرف مواد غذایی)

-        تهیه کارت های جیره غذایی

-         تهیه لیست بیماری های ناشی از فقر غذایی در بحران ها

-       ارزيابي وضع تغذيه در مناطق تحت پوشش دانشگاه هاي علوم پزشكي قبل از وقوع حادثه و ارائه گزارش وضع موجود به كميته بهداشت كارگروه سلامت در حوادث غيرمترقبه و دفتر بهبود تغذيه جامعه

-         

اقدامات مرحله پاسخ

-        تعیین برنامه تعذیه ای(همگانی-  انتخابی- تکمیلی)

-        غربالگری کلیه حادثه دیدگان از نظر ابتلا به سوءتغذیه با اولویت گروهها و مناطق آسیب پذیر با مسئولیت کارشناس تغذیه استان

-        درمان رایگان گروههای مبتلا به سوءتغذیه شدید از طریق کمک های غذایی مکمل و خدمات بیمارستانی 

-        بررسی تن سنجی کودکان و تفسیر نتایج مربوط به آن

-         بررسی   BMI مادران باردار در سه ماهه اول بارداری پس از دریافت سبد

-        بررسی مقطعی الگوی مصرف مواد غذایی در جامعه حادثه دیده (از طریق پرسشنامه)

-        تعیین نیازمندیهای غذايي حادثه دیدگان

-        پایش، ارزشیابی و نظارت

-        شناسايي گروه هاي آسيبب پذير درمنطقه حادثه ديده

-        محاسبه احتياجات غذايي جامعه حادثه ديده

-        تدوين سبد غذايي مطلوب جهت ارائه به سازمان هاي مسئول توزيع غذا

-        كسب اطمينان از توزيع مناسب غذا براي مردم حادثه ديده

اقدامات مرحله بازیابی

-        تعیین برنامه تعذیه ای(همگانی-  انتخابی- تکمیلی)

-        راه اندازی فروشگاههای مواد غذایی

-         ایجاد بازارهای خودکفایی محلی

-         افزایش زیر کشت زمین های کشاورزی و ترویج دامپروری

-         آموزش نحوه صحیح مصرف مواد غذایی و راه اندازی باغچه های خانگی

-        برآورد آب اشامیدنی سالم ومورد نیاز منطقه و ارائه به سازمانهای تامین کننده ( اداره آبفا شهری و روستایی و بخش خصوصی)

-        پایش، ارزشیابی و نظارت

-        بازرسی کیفیت مواد غذایی وارد شده برای کشف فساد و آلودگی

-        بازرسی کیفیت آب مرکز تهیه غذا

-        مبارزه با حشرات و جوندگان در انبارها، آشپزخانه ها و مراکز تغذیه

-        تدارک برای انبار کردن صحیح و پختن غذا

-        تدارک برای دفع صحیح فضولات مایع و جامد

-        تدارک برای شستشو و گندزدایی ظروف

-        نظارت بر تهیه غذا و توزیع آن

-        نظارت بر نظافت محل های تهیه و توزیع غذا

-        محل هایی که نظارت و توجه خاص مامورین بهسازی بر آن ها ضروری است عبارتند از:

  • وسایل نقلیه انتقال مواد غذایی.
  • انبارهای مواد غذایی.
  • مراکز تغذیه جمعی و آشپزخانه ها.
  • بیمارستان های اضطراری.
  • مراکز توزیع شیر.

-        شناسايي و ارجاع افراد مبتلا به سوء تغذيه شديد به مراكز درماني

-       پيشگيري وكنترل بيماري هاي ناشي از كمبود غذا

-        پايش و ارزشيابي فعاليت هاي مرتبط با امور تغذيه در مراكز بهداشتي - درماني

 

 

 

 

کارت های جیره غذایی

تاریخ توزیع

 

 

 

1

نام سازمان توزيع كننده

 

 

سازمان هلال احمر

 

 

كميته امداد امام خميني 

 

 

نيروي انتظامي

 

 

ساير

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

شماره خانوار:                                 تاريخ:   /   /    13

نام و نام خانوادگي سرپرست خانوار:

      تعداد کل اعضای خانواده:                          

گروه هاي آسيب پذير:

 

 

 

 

كودكان كمتر از 6 سال                      زن باردار                       زن شيرده 

 

 

 

 

زنان بي سرپرست و تنها                     سالمند                          افراد معلول 

 

 

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

تعداد افراد خانوار

زن

مرد

 

 

14

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

27

 

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

29

 

 

 

 

 

30