شبکه بهداشت و درمان فریمان

شرح وظایف واحد بهداشت محیط در زمان وقوع بلایا

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 
 

بهداشت محیط

اقدامات مرحله آمادگی

-          تهيه و توزيع دستورالعملها و اطلاعيه ها(كارشناسان ستادي بايد از قبل دستورالعمل هاي لازم را آماده و دراختيار داشته باشند و در صورت نياز توانايي تدوين موارد جديد ضروري را داشته باشند)

-          تشكيل جلسات در خصوص مشكلات بهداشتي

-          پيش بيني تجهيزات و ملزومات فني مورد نياز(شيشه نمونه برداري آب،  كيت كلرسنج و معرفهاي مورد نياز به ميزان كافي، كلمن يا كلدباكس و ...)

-        تشکیل تیم عملیاتی

-        پيش بيني وتهيه نقشه هاي اجرايي توالتهاي بهداشتي، حمام بهداشتي، دستور العمل كاربرد سموم موادگندزدا در شرايط بحراني با توجه به شرايط جغرافيايي، فرهنگي و اجتماعي را به تیم عملیاتی آموزش دهند.

-        پيش بيني وسايل وملزومات مورد نيازپرسنل بهداشت محيط شامل ( چادر، كيسه خواب، لباس كار، وسايل ارتباطي (‌تلفن ثابت وهمراه )، كلاه ايمني، دستكش، عينك حفاظتي، وسيله نقليه مناسب و000

-         تهيه نقشه هايي ازوضعيت جغرافيايي و توپوگرافي منطقه كشور، استان، شهرستان و000

-         مشخص نمودن عوامل خطر درمناطق مختلف جغرافيايي استان و شهرستان

-         سطح بندي مناطق مختلف شهري براساس عوامل خطر موجود در هر منطقه (كشور ، استان ،‌شهرستان)

-        —پيش بيني نيروي انساني مورد نياز باتوجه به جمعيت، وسعت و شرايط جغرافيايي منطقه

-        نظارت بر اتلاف سگهاي ولگرد

-        انجام مانور هاي عملياتي

-        — استفاده از كليه دستورالعملهاي تهيه شده قبل از بروز حادثه

-        پيش بيني هزينه ها و اعتبارات مربوط به پدافند غير عامل وحوادث غير مترقبه در بودجه هاي ساليانه

-        تلاش در جهت ايجاد هماهنگي بيشتر بين وزارتخانه و ساير سازمانها و برقراري تعامل مثبت و همياري و همكاري با ادارات، سازمانها و موسسات و جمعيتهاي مرتبط (هلال احمر،بسيج، بهزيستي و ...)

اقدامات مرحله پاسخ

-        حضور كليه نيروها درمنطقه براساس تقسيمات از قبل پيش بيني شده

-         بررسي وضعيت شبكه توزيع آب در نقاط شهري وروستايي

-        درصورت عدم اطمينان از شبكه توزيع آب توصيه براستفاده از آبهاي بسته بندي

-        انجام مستمر كلرسنجي از آبهاي موجود درمنطقه وتوصيه برافزايش ميزان كلر باقيمانده تاميزان ppm 1-0/8  در شبكه توزيع وتانكرهاي توزيع هنگام بارگيري ppm 2  و هنگام تخليه ppm 1

-        نمونه برداري باكتريولوژيكي آب بطور وسيع باتوجه به افزايش موارد شكستگي وبصورت پراكنده درشبكه توزيع، ‌تانكرهاي مستقر در منطقه وارسال نمونه ها به نزديكترين آزمايشگاه آب وفاضلاب شهرستان و يا استان معين و اعلام موارد نامطلوب به متوليان تأمين آب به منظور اصلاح سيستم توزيع آب

-         انجام آزمايشات شيميايي باتوجه به وسعت و شكستگي ها و منابع توزيع آب واعلام موارد نامطلوب به متوليان تأمين كننده آب

-        آموزش سالم سازي آب در حجم هاي مختلف به گروههاي آسيب ديده همراه با توزيع دستورالعملهاي مربوطه

-         شماره گذاري ( كدگذاري ) منابع ثابت وسيار توزيع آب باتوجه به وسعت منطقه

-         تعيين نقاط آلوده و مخازن آلوده بر روي نقشه منطقه مورد نظر

-         پيگيري موارد آلوده كلر باقيمانده صفر، شكستگيها و 000 تارفع مشكل

-          — نظارت بر انبارهاي نگهداري مواد غذايي باتوجه به تنوع مواد غذايي وارده به منطقه

-          — نمونه برداري از مواد غذايي وارسال به آزمايشگاه كنترل مواد غذايي

-          — آموزش دست اندركاران نگهداري وتوزيع مواد غذايي در زمينه جلوگيري از آلودگيهاي احتمالي مواد غذايي

-          — توصيه بر استفاده از مكانهاي مناسب كه داراي حداقل شرايط مناسب بهداشتي جهت نگهداري مواد غذايي باشند

-          — توزيع كنندگان مواد غذايي مي بايست داراي كارت تندرستي و معاينات مرتبط باشند

-          — توزيع كنندگان مواد غذايي نسبت به رعايت نكات بهداشت فردي و بهداشت عمومي و پوشيدن لباس مناسب ملزم باشند

-          — نظارت بر نحوه جمع آوري و دفع بهداشتي زباله شامل ( نگهداري زباله درمحل، جمع آوري زباله و دفع زباله)

-          — نظارت بر نحوه جمع آوري و دفع بهداشتي فضولات حيواني

-          — نظارت بر نحوه جمع آوري، حمل و دفع لاشه حيوانات

-          — نظارت بر نحوه جمع آوري و دفع بهداشتي فاضلابها

-          — انجام گندزدايي آبهاي راكد و فاضلابهاي مناطق مختلف و نظارت بر تصحيح آنها

-          — نظارت و مشاركت در احداث توالتهاي بهداشتي

-          — نظارت و مشاركت در احداث حمامهاي بهداشتي

-          — گندزدايي مرتب سرويسهاي بهداشتي

-          — مبارزه با حشرات وجوندگان ناقل بيماريها

-          — جلوگيري از بوجود آمدن محلهاي كانون رشد و نمو حشرات و جوندگان دراطراف محل اسكان آسيب ديدگان

-          — تعيين محل مناسب جهت استراحت نيروهاي بهداشتي مستقر در منطقه

-          تقسيم مناسب نيروي انساني باتوجه به نيروهاي موجود به منظور جلوگيري از فرسايش توان جسمي و روحي آنها

-          همياري و همكاري با ادارات، سازمانها و موسسات و جمعيتهاي مرتبط (هلال احمر،بسيج، بهزيستي و ...)

اقدامات مرحله بازیابی

-          سم پاشي محل اسكان آسيب ديده گان قبل از برپايي چادرها و اردوگاهها

-          نظارت بر سرپناه

-          كمك در احداث سرپناه

-          كمك در انتخاب محل سرپناه و نصب چادرها

-           كمك در جهت تامين نور مناسب چادرها

-           همكاري در جهت اسكان آسيب ديدگان درمحلهاي موقت

-           كمك به محل استقرار شيرهاي برداشت

-          همكاري درخصوص تجهيز اردوگاه آسيب ديدگان

-           كمك در انتخاب محل تامين آب

-           كمك به انتخاب محل نصب ظرفشوئيها

-           كمك به كلرزني منابع آب آشاميدني

-           كمك به انتخاب محل و نصب مخازن سيار و ثابت

-           كمك به پيدا كردن منابع آلوده كننده آب

-           نظارت در توزيع غذا

-           نظارت در جابجايي غذا

-           كمك به ساخت توالتهاي صحرايي

-           كمك به ساخت حمامهاي صحرايي

-           كمك به انتخاب محل جمع آوري موقت زباله

-           كمك به انتخاب محل دفن زباله

-           كمك به انتخاب محلهاي ساخت توالت

-           كمك به انتخاب محلهاي ساخت حمام

-           كمك به حمل اجساد

-           كمك و نظارت در دفن صحيح اجساد

-           تدوين دستورالعمل عمليات مواجهه و حفاظت در برابر حوادث شيميايي و پرتويي

-          آموزش گروههاي هدف (حوادث شيميايي و پرتويي)

-          نظارت بر اماكن عمومي و مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي

-          نظارت بر كارخانجات توزيع يخ

-          نظارت بر سردخانه هاي مواد غذايي

-          نظارت بر مراكز طبخ مواد غذايي

-          كنترل بيماريهاي مرتبط با غذا

-          كنترل بيماريهاي مرتبط با آب

-          كنترل بيماريهاي مرتبط با محيط

-          نمونه برداري از مواد غذايي و آزمايش

-          تهيه دستورعملهاي مشترك جهت كنترل بيماريهاي منتقله از آب و غذا

-          نمونه برداري از آب و آزمايش

-          برگزاري جلسات مشترك در مواقع بروز طغيان بيماري جهت كنترل آن

-          انجام بازديدهاي مشترك از مناطق حادثه ديده

-          تبادل آمار و اطلاعات كنترل اپيدمي

-          بررسي اپيدميولوژيكي بيماريهاي منتقله از آب و غذا

-          آموزش نگهداري صحيح مواد غذايي به گروه هاي هدف

-          تعامل در خصوص طراحي سبد غذايي از نظركمي و كيفي

-          اطلاع سريع بيماريهاي اسهالي همراه با آدرس بيمار و ...

-          تفكيك زباله هاي عفوني وخطرناك از زباله عادي جهت سهولت در دفع آنها (مديريت صحيح زباله هاي عفوني و خطرناك) (با در اختيار گذاشتن امكانات و تجهيزات لازم)

-           بهسازي محيط هاي درماني و گندزدايي

-          تامين آب سالم از نظر كمي و كيفي بيمارستان ها و مراكز درماني  

-          رعايت ضوابط آئين نامه مربوط به دفن اجساد درمواقع بحران  

-          نظارت بر جلوگيري از انتقال عفونتهاي بيمارستاني از محيط بيمارستان به مجروحين و از مجروحين به

-          بيمارستان بعدي كه ارجاع مي شود(اعمال دقيق موازين بهداشت محيطي در اين ارتباط)

-          دفع بهداشتي فاضلاب مراكز درماني

-          طراحي برنامه عمليات اضطراري جايگزين