اقدامات بهداشت تغذیه در بحران اقدامات مرحله آمادگی - تهیه شاخص های بهداشتی( شاخص جمعیتی- تن سنجی کودکان- BMI مادران-واکسیناسیون- الگو شیوع بیماری-میزان مرگ و میر کودکان) به تفکیک شهرستان و استان - شناسایی کلیه سازمان های دولتی و غیر دولتی مسئول در امر غذا و تغذیه در حوادث غیر مترقبه(اداره جهاد کشاورزی و کمیته امداد) - شناسایی شرح وظایف سازمانهای مرتبط با امر غذا در بحرانها - تنظیم سبد غذایی مطلوب در حوادث غیر مترقبه (ابلاغ سبد غذایی به نهادهای مسئول) - اطمینان از و جود ذخایر کافی مواد غذايي - تعیین شرح وظایف تیم های مسئول پایش و نظارت بر توزیع مواد غذایی اعم از ظرفیت انسانی و تجهیزات - تجهیز مراکز بهداشتی درمانی بر اساس نوع خدمات (ترازو،قدسنج ،کارت رشد،دستگاه اندازه گیری هموگلوبین خون و مکمل هاو ...) - تامین بودجه مورد نیاز برای خدمات آموزشی - تهیه بسته های آموزشی در خصوص نحوه تغذیه گروههای آسیب پذیردر بحران ،بیماریهای ناشی از تغذیه و راههای مقابله با آن ، نحوه مصرف و عوارض مکمل - برگزاری کارگاهها ی آموزشی براي کارشناسان تغذیه و سایر کارشناسان در زمینه تغذیه در بحران - آموزش به کارشناسان سازمانهای مرتبط(اداره جهاد کشاورزی و کمیته امداد) با امر تهیه و توزیع غذا و NGO ها و... - آموزش تغذیه در بحران به دانشجویان و دانش آموزان در کلیه مقاطع تحصیلی - تهیه مجموعه آموزشی لازم جهت آشنایی حادثه دیدگان در زمان بحران در خصوص سهمیه بندی ، زمان دریافت مواد غذایی و ... - ارائه برنامه هاي آموزشي از طريق رسانه هاي عمومي - تهیه پرسشنامه(جهت بررسی مقطعی الگوی مصرف مواد غذایی) - تهیه کارت های جیره غذایی - تهیه لیست بیماری های ناشی از فقر غذایی در بحران ها - ارزيابي وضع تغذيه در مناطق تحت پوشش دانشگاه هاي علوم پزشكي قبل از وقوع حادثه و ارائه گزارش وضع موجود به كميته بهداشت كارگروه سلامت در حوادث غيرمترقبه و دفتر بهبود تغذيه جامعه - اقدامات مرحله پاسخ - تعیین برنامه تعذیه ای(همگانی- انتخابی- تکمیلی) - غربالگری کلیه حادثه دیدگان از نظر ابتلا به سوءتغذیه با اولویت گروهها و مناطق آسیب پذیر با مسئولیت کارشناس تغذیه استان - درمان رایگان گروههای مبتلا به سوءتغذیه شدید از طریق کمک های غذایی مکمل و خدمات بیمارستانی - بررسی تن سنجی کودکان و تفسیر نتایج مربوط به آن - بررسی BMI مادران باردار در سه ماهه اول بارداری پس از دریافت سبد - بررسی مقطعی الگوی مصرف مواد غذایی در جامعه حادثه دیده (از طریق پرسشنامه) - تعیین نیازمندیهای غذايي حادثه دیدگان - پایش، ارزشیابی و نظارت - شناسايي گروه هاي آسيبب پذير درمنطقه حادثه ديده - محاسبه احتياجات غذايي جامعه حادثه ديده - تدوين سبد غذايي مطلوب جهت ارائه به سازمان هاي مسئول توزيع غذا - كسب اطمينان از توزيع مناسب غذا براي مردم حادثه ديده اقدامات مرحله بازیابی - تعیین برنامه تعذیه ای(همگانی- انتخابی- تکمیلی) - راه اندازی فروشگاههای مواد غذایی - ایجاد بازارهای خودکفایی محلی - افزایش زیر کشت زمین های کشاورزی و ترویج دامپروری - آموزش نحوه صحیح مصرف مواد غذایی و راه اندازی باغچه های خانگی - برآورد آب اشامیدنی سالم ومورد نیاز منطقه و ارائه به سازمانهای تامین کننده ( اداره آبفا شهری و روستایی و بخش خصوصی) - پایش، ارزشیابی و نظارت - بازرسی کیفیت مواد غذایی وارد شده برای کشف فساد و آلودگی - بازرسی کیفیت آب مرکز تهیه غذا - مبارزه با حشرات و جوندگان در انبارها، آشپزخانه ها و مراکز تغذیه - تدارک برای انبار کردن صحیح و پختن غذا - تدارک برای دفع صحیح فضولات مایع و جامد - تدارک برای شستشو و گندزدایی ظروف - نظارت بر تهیه غذا و توزیع آن - نظارت بر نظافت محل های تهیه و توزیع غذا - محل هایی که نظارت و توجه خاص مامورین بهسازی بر آن ها ضروری است عبارتند از:
- شناسايي و ارجاع افراد مبتلا به سوء تغذيه شديد به مراكز درماني - پيشگيري وكنترل بيماري هاي ناشي از كمبود غذا - پايش و ارزشيابي فعاليت هاي مرتبط با امور تغذيه در مراكز بهداشتي - درماني
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||