معرفی و شروع برنامه جامعه ايمن شهرستان فريمان

جامعه ایمن>معرفی

به دبیرخانه کمیته جامعه ایمن شهرستان فریمان خوش آمدید

معرفی

بنیاد جوامع ایمن در سال 1996 در شهر تورنتو کانادا به دنبال مرگ یک نوجوان 19 ساله پی ریزی شد. این نوجوان در حال تخلیه یک بشکه حاوی مواد اشتعال زا در بشکه دیگر، در اثر انفجار صنعتی دچار 90 درصد سوختگی شد و  پس از چند روز جان سپرد. اگر او به هر نحو آگاه شده بود و از اشتعال زا بون مواد درون بشکه خبر داشت، هرگز این حادثه خطرناک اتفاق نمی افتاد.

در حال حاضر، سایر شهرهای کانادا نیز تایید بنیاد جوامع ایمن را دریافت کرده اند. جامعه ایمن در پی نگرشی نوین در باورهای موجود در زمینه آسیب ها است. این تغییر نگرش مستلزم آموزش مداوم منطبق بر باورهای بنیادین جامعه است و این امر میسر نیست مگر در سایه تلاش و کوشش بی وقفه و ایجاد هماهنگی پایدار میان نهاد های جامعه.

ایمنی در هر جامعه بر چهار اصل استوار است:

1-      باور ایمنی

2-     دانش به کارگیری صحیح وسایل ایمنی

3-     دسترسی به ملزومات ایمنی

4-     احترام به قوانین

در این راستا باید گفت فقط ساختن بزرگراه کافی نیست؛

ایجاد باور ایمنی در بزرگراه ها،

انتخاب مسیر مناسب،

دسترسی به بزرگراه ها (کاهش عوارض جاده ای)

و در نهایت اعمال و رعایت مقررات و قانون از شرایط لازم برای ایمنی جاده ها است.

بر اساس بیانیه سازمان بهداشت جهانی در آلماآتا قزاقستان در سال 1981 تحت عنوان سلامت برای همه تا سال 2000 میلادی مقرر گردید که سطوح مختلف پیشگیری از آسیب در رئوس برنامه های بهداشت و درمان تمام جوامع بشری باشد و همکاری مرم و جامعه، کلید دستیابی به موفقیت در این زمینه تلقی گردد.

در ایران حادثه ها با میانگین سنی 7/35 سال، بالاترین بار بیماری را به خود اختصاص داده است. در این راستا اداره سوانح و حوادث مرکز مدیریت بیماری ها، تا کنون سه برنامه را در دست اجرا گذاشته است.

- اولین برنامه با عنوان پیشگیری از آسیب های خانگی در سال 1373، پس از طراحی و تصویب در 6 استان کشور به طور آزمایشی اجرا شد و در سال 1387 به کل کشور تعمیم یافت.

- برنامه دوم پیشگیری از حادثه ها در سطح شهرستان ها یا برنامه جامعه ایمن در سال 1375 طراحی و در 5 شهرستان اجرا شد و بیش از 40 شهرستان در حال حاضر در حال اجرای این برنامه هستند. اولین شهرستان عضو این برنامه کاشمر انتخاب گردید که گام های بلندی در این شهرستان برداشته شد و این شهرستان به بنیاد جوامع ایمن جهان پیوسته است.

- برنامه سوم پیشگیری از حادثه های ترافیکی است.

حادثه های ترافیکی در ایران، همواره بیشترین میزان مرگ و میر را به دنبال داشته است. سال 1381 بیش از 22000 نفر ایرانی در اثر این حادثه ها جان باختند که 40% از آنان عابران پیاده بودند. بر اساس آمارهای رسمی، هر 26 دقیقه یک نفر در ایران جان خود را به علت بروز حادثه های ترافیکی از دست می دهند. در این برنامه از طریق پیش نویس یک طرح جامع با هماهنگی تمام نهادها، شورای عالی ایمنی تردد و به سرپرستی رئیس محترم جمهوری یا معاون ایشان تشکیل شد.

مفهوم جامعه ایمن (Safe community) در اولین کنفرانس جهانی پیشگیری از آسیب ها در شهر استکهلم سوئد در ماه سپتامبر سال 1989 تبیین شد. بر اساس این بیانیه:

تمام انسان ها باید از سطح ایمنی و سلامت یکسان برخوردار شوند.

هم اکنون برنامه عظیم جامعه ایمن در 64 کشور با تحقق بخشیدن به شاخص های بهداشتی مربوط، گواهی قبولی و تایید کمیته جامعه ایمن را دریافت کرده است.

برنامه جامعه ایمن در شهرستان فریمان از اواسط سال 1384 به صورت رسمی و به دنبال ابلاغ مرکز بهداشت استان خراسان رضوی شروع گردید.

علت تشکیل جامعه ایمن شهرستان فریمان:

بررسی ها نشان داد که سوانح و حوادث به خصوص حوادث ترافیکی در شهرستان روبه افزایش است و ملاحظه میزانهای مرگ و میر بخصوص مرگ و میر ناشی از حوادث حاکی از این بود که در فریمان دومین علت مرگ و میر و اولین میزان بار بیماری سوانح و حوادث هستند که در این بین نقش سوانح و حوادث ترافیکی بسیار ملموس بود از یکسو قابل پیشگیری بودن حوادث و از سوی دیگر نتایج قابل قبول ناشی از اجرای برنامه جامعه ایمن در دو شهرستان بردسکن و کاشمر و پتانیسیل های موجود در شهرستان از قبیل وجود مسئولین بومی و دلسوز بستر را برای اجرای برنامه جامعه ایمن در شهرستان فراهم آورد. لذا در 23 شهریور 84 مصادف با سپتامبر 2005 اولین جلسه توجیهی مسئولین ادارات شهرستان با پیشنهاد و ریاست فرماندار وقت تشکیل گردید و پس از توجیه برنامه توسط ریاست جلسه مراحل کسب موافقت مسئولین دانشگاه انجام گردید.

فرصتها:

1- وجود نظام شبکه بهداشت و درمان کارامد در شهرستان که قالب مناسبی برای ارائه اقدامات آموزشی و پیشگیری سطح اولیه و اجرای برنامه جامعه ایمن در سطح شهرستان که امکان دسترسی به دورترین نقاط را فراهم می آورد می باشد که امتیازی برای اجرای جامعه ایمن در شهرستان به حساب می آید.

2-وجود مسئولین ادارات علاقمند در خصوص جامعه ایمن در سطح شهرستان

3-فراهم آوردن امکان مداخله در زمینه پیشگیری از سوانح در کارخانجات و مراکز صنعتی با توجه به صنعتی بودن شهرستان

4-وجود الگوی مناسب پیشگیری از حوادث در قالب جامعه ایمن که بعنوان الگویی مناسب برای پیشگیری از حوادث در دنیا مورد قبول سازمان جهانی بهداشت قرار دارد

تهدید ها:

1-وجود جاده ترانزیتی پر رفت و آمد و پر مخاطره در مسیر شهرستان جهت دسترسی شهرستانهای شرقی و بخشی از کشور افغانستان به مرکز استان خراسان رضوی

2- جابجایی برخی مسئولین شهرستانی در مقاطع زمانی مختلف